Jens K Styve

Slaget om Friedland

Det første slaget om Friedland sto i juni, 1807. Det neste blir i september, 2013.

Slaget ved Friedland (nå Pravdinsk) fant sted 14. juni 1807 og var et feltslag under Napoleonskrigene som førte til en avgjørende fransk seier som førte til fredsavtale mellom Det russiske keiserriket og Napoleons Frankrike i den såkalte freden i Tilsit. Slaget ved Friedland avsluttet det polske felttoget 1806-07.

Den russiske kommandanten grev Bennigsen hadde allerede vært i slag med Napoleon i slaget ved Eylau noen måneder tidligere som endte uten noen klar seierherre. Bennigsen gjorde derfor et siste større forsøk på å stoppe Napoleon på nytt i Polen.

En fransk forpatrulje stod ved broen over Wisła og ble plutselig overrasket av russiske styrker som skulle vise seg å være den russiske hovedstyrken. Den franske enheten klarte å forsvare seg til Napoleon fikk klarhet i situasjonen og angrep den russiske styrken på bred front bakfra.

Den russiske styrken led svært store tap og ble endelig beseiret etter to års krig og led samme skjebne som Preussen og Østerrike.

(Alt iflg Wikipedia)

chaoy5 princebragatlastcountbo Detaille_4th_French_hussar_at_Friedland-e1328739200494 neyatfriedland battle_friedland1

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *