Jens K Styve

Slentrende bygdethriller

Bygdens tusenkunstnere tas på kornet i en Jens K. Styves roman.

(Friedland anmeldt av Gro Jørstad Nilsen i Bergens Tidende, 6. desember 2013)

I sin andre roman har Jens K. Styve lagt handlingen til et lite sted nordpå, og boken kan på mange måter sies å representere et lite stykke dagens Norge. Men idylliserende bondefortellinger er dette langt fra å være.

Bokens to hovedpersoner, far Odd og sønn Kris Friedland, har i likhet med bygdens øvrige befolkning et omtrentlig forhold til loven. Vi følger Odd, en tusenkunstner som driver med halv- og helkriminell virksomhet, som fjernhealing og koking av hjemmebrent. I tillegg følger vi sønnen, en tiltaksløst slubbert av en syttenåring. Han har droppet ut fra skolen, er en døgnvill «gamer», og satser på en karriere som selger av dop bestilt på internett. Far og sønn er i kontakt med et knippe lettere outrerte typer i en roman som er best i de partiene hvor det ikke skjer noe særlig. Hverdagslige episoder fremstilles i et lett surrealistisk skjær, og Styve tar bygdelivet på kornet uten at overdrivelsene bikker over i ren karikatur.

Den ytre dramatikken handler om noe hjemmebrent, Odds hund Laika, en nyankommet og nidkjær politibetjent, og en kriminell fra byen. Jens K. Styve skriver også film- og TV-manus, og til tider kan «Friedland» minne om TV-serien «Lilyhammer». Her er en hel mengde visuelle actionelementer, som eksploderende hjemmebrentapparater, slåsskamper, angripende hunder, blod og gørr, og etter hvert synes «Friedland» å gå noe på tomgang i all sitt effektmakeri. Men fremstillingen av Bygde-Norge rommer mye gjenkjennelse, og tusenkunstneren Odd Friedland er en type man får sans for.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *