Jens K Styve

Friedland (anmeldt av Artemisia)

Samlaget har mange fine bøker, så også Friedland, som kom ut høsten 2013. Forfatter Jens K Styve er kjent som tegneserieskaper, og har nå også skrevet to romaner. Friedland er en frisk roman fra et nordnorsk univers med litt småkriminalitet, healing og hverdagsdrama.
Odd Friedland er en godt voksen mann med kona Tordis og tenåringssønnen Kris. Kris har en kompis som heter Frode og de roter litt med damer og dop og sånn.

Odd er en slags lokal healer og selger også kobberplater mot jordstråling , samt hjemmebrent. Han er venn med lensmann og mange andre viktige og uviktige personer i bygda, men ikke med den nye ambisiøse lensmannsbetjenten. Odd har en hund; Laika, som kan være litt skummel særlig uten bånd på seg, og det har den nye lensmannsbetjenten snappet opp.
Frode har fått kontakt med en mann, Tommy, som har sluppet ut av fengsel som selger dop. Han vil også ha med Kris på dette. Det går ikke bare bra, for å si det sånn-

Styve om boka si:

«Eg har skrive ei ukristeleg bok om ein helbredar og kvakksalvar, ein svindlar og velgjerar, ein ektemann og far og kanskje aller mest hundeelskar. Han heiter Odd Friedland, og det er han som bur i det huset der det er ei ringeklokke ved døra som det står Friedland på.» 
 
Friedland er en morsom bok å lese. Noen har sammenlignet den med finske Arto Paasilinna og norske Erlend Loe, men jeg synes ikke Styve er like vill som Paasilinna eller naivistisk som Loe. Styve skriver på sin egen måte, med en frisk skrivestil. Han skildrer hverdagssituasjonene og personene i romanen svært godt så de blir tydelige og levende for meg, og jeg drar på smilebåndet og humrer mer en en gang. Dette er fornøyelig lesing.
Boka er ikke bare humoristisk. Det er alvor her, og mye drama etter hvert, særlig på slutten. Det er ikke bare enkelt å være tenåringsfar. Det får Odd erfare. Boka viser oss også gløtt inn i et bygdesamfunn slik det også kan være .

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *