JensK Sesong 1 anmeldt i avisa Sydvesten:

GODT OG BLANDET (24.11.15 )

Jens K. Styve er tilbake med nye tegneserier. JensK: Sesong 1 er et velkomment gjensyn med serieskaperen.

Av: Kristian Hellesund

Det har gått noen år siden Du er ein luring, Finn Bjølseth-samlingen til Jens K. Styve kom i bokform fra Jippi forlag i 2002. Nå er serieskaperen ute med en ny samling tegneserier, og denne er en blanding av ulikt materiale.

Gjennomgående i JensK: Sesong 1 er en rekke selvbiografiske tegneseriestriper. Styve skildrer livet i reklamebyrå, og han blander det med anekdoter om blant annet sosial interaksjon, sykdom og mobiltelefonavhengighet. Det meste er morsomt og tilsynelatende trivielt, men det går en rød tråd gjennom stripene om menneskets begrensninger og muligheter. Styve bruker seg selv for å få frem det kleine ved tilværelsen, men han er også opptatt av å skildre de små seirene i hverdagen.

Boken inneholder også flere tegneserienoveller. Jens K. Styve eksperimenterer med både form og fortelleruttrykk. Bokens første historie er en kort reiseskildring fra en biltur gjennom Sverige. Styve sprudler, der han blander anekdotisk materiale, lek med svensk språk og fryd over stedsnavn med flertydige betydninger.

Cabin Fever er en stum tegneserie med handling fra en fiskebåt. En ensom fisker utfører pliktene sine på havet. Det er et ensomt liv, der kortspill og alkohol blir en del av hverdagen. I løpet av tegneserienovellen får fiskeren besøk, og besøket endrer livet hans. Styve maner frem stemninger og følelser på en flott måte. Cabin Fever er en meget lesverdig fortelling om ensomhet og lengsel etter selskap.

I Home møter vi en sjåfør på veien hjem. Han overrasker en morder, og dermed blir han og bilen kapret. Jens K. Styve er nok en gang en skildrer av ensomhet, men her får vi også noen doser roadmoviefølelse. Kombinasjonen av ensomhet og dødsangst gjør tegneserienovellen vel verdt å lese.

Best i boken er tegneserienovellen Camera Obscura, der en fotograf er i hovedrollen. Han får besøk av en kunde som snur opp/ned på livet hans. Fortellingen har en overraskende slutt og en del humoristiske poenger underveis. Fortellermåten viser Styves dyktighet. Også her ser vi en fortelling uten ord, der Styve leker seg med mediet.

JensK: Sesong 1 er en en solid blanding med nye Styve-tegneserier. Han viser sin styrke innen fortellerteknikk og har mange bein å stå på. Både stripene og de korte fortellingene er godt utført, og i en samling som denne utfyller de hverandre.

JensK: Sesong 1 er et flott gjensyn med en utmerket, norsk serieskaper, og vi gleder oss til andre sesong.

 

Anmeldelsen er trykket i Sydvesten 17. november 2015.

Leave a comment

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *