Edvin Eek og Ordensmannen

Dypt nede under Sydpolen sitter kraften som styrer det hele. Ordensmannen sørger for at verden er sånn noenlunde i balanse. At det er like mange oppoverbakker som nedoverbakker her i verden, for eksempel. Og at det for all del ikke må finnes flere tujaer enn blå jeans.

En dag Edvin Eek er på vei hjem fra skolen, tar den svingete bakken aldri slutt. Noe er åpenbart gått skikkelig gærent i Ordensmannens rike. Og noen må ordne opp. Edvin skulle bare ønske at det ikke var ham.

Boken er illustrert av kritikerroste Jens K. Styve.

Om forfatteren: Sigmund Falch står bak flere TV- og radioserier, tegneserier, bøker og hundrevis av sketsjer til «Hallo i uken» på P2.

Han har stor suksess med sine humorbøker, der gamle svart/hvitt-fotografier får følge av absurde billedtekster, skrevet på nynorsk.

Anjas Enhjørning

Eg har hatt æra/gleda av å omsetja denne boka til norsk. 

«Dana Simpsons stripeserie om Anja og hennes bestevenn: Marigull Himmelske Neseborr har tatt verden med storm. Lettere inspirert av Will Wattersons legendariske «Tommy & Tigeren» har Simpson introdusert oss for to kvinnelige personligheter det er vanskelig å ikke gapskratte av.»

Les meir hos forlaget Egmont.

Dunce er finalist til Sproingprisen, «Beste norske tegneserie»

SPROING-prisen er en norsk pris som deles ut med det formål å fremme litterær kvalitet, bredde og økt interesse for tegneserier utgitt i Norge. Utmerkelsen deles ut innen kategoriene beste norske og oversatte tegneserie, beste nykommer og åpen klasse. Prisen er delt ut siden 1987.

Prisen er ment å være en offisiell markering på vegne av seriemiljøet til serieskapere for det talentet og arbeidet de har nedlagt i mediet. Prisen blir delt ut i et spesielt arrangement hvert år på Serieteket ved Deichmanske bibliotek Grünerløkka.

Serienett presenterer finalistane her: http://serienett.no/serienett/sproing-2018/

 

Dunce er endeleg tilbake i Dagbladet

Frå og med mandag 9. april 2018 er Dunce tilbake i Dagbladet. Det betyr daglege striper igjen!

Gjennom vinteren har produksjonen av nye striper vore på rundt 12 stk pr månad, nok til å fylle 3-4 sider i kvart Lunchblad. Med eit comeback i Dagbladet er det tilbake til full fres, mellom 20 og 25 striper kvar månad. «Det er hektisk, men det er slik eg likar det» seier teiknaren sjølv.

«Ingen norske striper kommer nærmere kvaliteten på Pondus enn Dunce»

Tidsskriftet Empirix har anmeldt Dunce Førstebossen:

Frem fra skammekroken

 

Frem fra skammekroken

Jens K Styve har tegnet seg selv med skammekroken-hatt på hodet siden tenårene. Med stripeserien Dunce slår han et slag for en friere barneoppdragelse.

I 1999 forlot Jens K Styve tegneserieformatet til fordel for en karriere som grafisk designer og romanforfatter. Nå er han aktuell med sin første samleutgivelse av den selvbiografiske stripeserien Dunce.

Serien har både har vunnet Dagbladets tegneseriepris (2016) og Pondus-prisen (2017), og går fast som bi-serie i Lunch-bladet. På veien mot suksessen har flere aspekter av serien forandret seg.

Gjenkjennelige situasjoner

Styve begynte tidlig å tegne serier, og var medgrunnlegger av Jippi Forlag med Erik Falk i 1997. Finnfinnfinn av Styve var den aller første utgivelsen på forlaget, tett etterfulgt av Forresten #3.

«Det er jo akkurat slik det er», var kommentaren fra en kamerat da vi hadde lest Finnfinnfinn nummer 3 på tampen av 90-tallet.

Jens K Styve beskrev følelser vi definitivt hadde, men ikke helt visste å sette ord på. Evnen til å vekke sterke emosjoner er definitivt noe Styve har brakt med seg videre til serien Dunce.Mer enn humor

Stripeserien Dunce skildrer hverdagsrelasjoner mellom far og sønn, og omgangskretsen deres fra blant annet skole og jobb. Den voksne hovedpersonen har et barnlig sinn som tilfører et friskt perspektiv til de ulike settingene i serien.
En av årsakene til Dunce-seriens suksess er måten Styve bruker stripeformatet til mer enn å bare fortelle vitser. Flere av stripene skildrer vare, klønete eller maktesløse situasjoner som bare tidvis er morsomme. Andre striper skildrer vakre øyeblikk fra hverdagen.

Vendepunktet finnes etter min mening i stripen hvor hovedkarakteren bærer sin tilsynelatende sovende sønn til sengs. Han mimrer tilbake til sin egen barndom, hvor det beste han visste var å late som om han sov fordi han elsket å bli båret til sengs av faren. I voksen alder oppdager Styve at det aller beste i verden er å være den som bærer.

Dunce Førstebossen Jens K Styve anmeldelse

Dumrianhatt

Navnet Dunce henviser til den spisse hatten som hovedpersonen i serien har på seg, på engelsk kalt «dunce cap». I populærkulturen brukes denne hatten ofte som disiplinerende virkemiddel i skoleklasser, hvor særlig urokråker har blitt plassert i skammekroken med en spiss papirhatt på hodet.

Under et intervju på utestedet Tilt i forbindelse med lanseringen, fortalte Styve at han har tegnet seg selv med dumrianhatt siden tenårene da han forsøkte å selge de selvpubliserte serier sine til butikker. «Vi kan jo alltids ha de inne men de selger ikke», var svaret fra Avalon. Seriene ble tatt inn men havnet i skammekroken.

Dunce førstebossen jens k styve anmeldelse
I 1997 tegnet Styve seg selv med spiss nese og dunce cap i serien Finnfinnfinn (Jippi forlag). Merk likheten mellom tegneren som barn og sønnen i Dunce.

Etter at Styve vendte tilbake til tegneserier i 2014 har det gått slag i slag med selvpubliserte tegneserier rettet mot et internasjonalt marked, boksamlingen JensK Sesong 1 på Jippi forlag i 2015, og fulltids sysselsetting som stripeskaper fra 2017. Styve har ingen grunn til å skamme seg lenger.

Fra Jippi til jay

Dunce Førstebossen deler mange fellestrekk med den første samlingen med den selvbiografiske figuren i JensK. Samtidig er mye forandret.

Formatet på den nyeste samlingen er større, samtidig som flere av stripene presses inn i et mindre format. Det opprinnelige oppsettet med en stripe per side kler etter min mening detaljrikdommen og komposisjonen i stripene til Jens K Styve best.

Dunce Førstebossen Jens K Styve anmeldelse

Flere selvbiografiske striper fra den første samlingen dukker opp med nye figurer og lettere gjenskrevet tekst i Dunce. Fra side 103 til 114 er de fleste stripene varianter av tidligere stiper. Her er det interessant å se hvordan de dårlige egenskapene Jens K Styve opprinnelig tilla sitt alter ego nå legges over på kollegaen hans. Er Styve i ferd med å pynte på selvbildet sitt?

Den salige følelsen av ro og kaffe som gjennomsyret de tidlige seriesidene med figuren Dunce er til dels borte i den nye samlingen. Noe av dette skyldes trolig fargeleggingen av stripene. Alf Steinsvik gjør en dyktig jobb med fargene, men det føles unektelig mer Pondus-aktig enn før.

Når det er sagt er Pondus en god suksess å strekke seg etter. Og ingen norske stripeserier kommer nærmere kvaliteten på Pondus enn Dunce.

Stavanger Aftenblad: oppsiktsvekkende bra (Terningkast 5)

Dunce er anmeldt i Stavanger Aftenblad: 

Jens K Styve gjorde comeback som tegneserietegner i fjor, etter 15 år med romaner. Det gjorde han på godkjent vis med «JensK», men han har tatt et steg videre denne gang. «Førstebossen» er første samlebok med serien «Dunce», en serie som på sitt beste er oppsiktsvekkende bra og som på sitt dårligste er helt grei. Rare hunder, sære katter og sta roboter finner vi i andre striper også, men hva med en blå fiskevenn, heksebrenning-moro og kjærlighet til surdeig? Dessuten er den grafiske biten på plass. Dunce er et engelsk ord som kan oversettes med dumrian, gjerne plassert i skammekroken med en spiss hatt på hodet. Det sier sitt om hovedpersonen.

https://www.aftenbladet.no/kultur/i/3j9bV9/Hva-med-en-tegneseriebok-til-jul-Her-er-atte-av-hostens-utgivelser

 

Empirix: Årets beste tegneserier 2017

Redaktøren i tidsskriftet Empirix velger seg Dunce: 

«Tegneserieveteranen Jens K. Styve konverterte først til stripeformatet i godt voksen alder. Dunce-serien viser at godt håndverk skinner igjennom uansett sjanger, og Styve mestrer nå stripene til fulle. Det spesielle med Dunce er hvordan serieskaperen kombinerer en rufsete strek (han er blant annet kjent for å fargelegge seriene sine med kaffe) med et innhold som føles både gjennomarbeidet og spontant.

Ingenting med stripeserien Dunce virker kalkulert. Tvert imot virker den å vokse organisk ut fra Styves lange karriere som utkantmelankolsk humorist i Ragnar Hovland-tradisjonen. Den behagelige og lite anmassende stilen i serien er også med stort hell videreført i Styves aktive tilstedeværelse i digitale kanaler.»

De beste tegneseriene i 2017

 

«En av de viktigste norske tegneseriene i 2017»

Så er den første Dunce-boka her endelig, skjønt så lang tid tok det vel ikke. Alle stripene er her så vidt jeg kan se, og mange av dem måtte likevel blåses opp og støttes av ekstramateriale for å fylle en typisk Egmont «mellomstørrelse-bok» (dvs. lenger enn et album, men kortere enn de typiske bokhandleutgavene). Likevel kan det ikke være tvil om at det var Jens K. Styves og Dunces tur. Etter at han vendte tilbake til tegneseriene, har Jens K. Styve gradvis bygget opp omdømmet til sitt spisshattbærende alter ego. Som kjent løsnet det da han vant Dagbladets tegneseriekonkurranse i fjor, og seriens popularitet er i sterk vekst.

Det er kanskje ikke umiddelbart lett å forklare hva som gjør serien så sjarmerende og vittig. Dunce er ganske ulike det meste som har kommet til og blitt populært av norske stripeserier siden 90-tallet. Den låner noe av fortellerstilen og humoren til Tommy & Tigern, men er åpenbart noe helt annet enn det også. Seriens underfundige og reflekterte formidlingsmåte gjør den til et friskt pust. Med unntak den malplasserte og overtydelige Trump-karikaturen som selvsagt også er inkludert i samlingen, kan serien være overraskende subtil. Og selv når satiren er tydelig, som i den populære stripesekvensen der Styves figur må slite med en personlig robot som kun kan utføre sosiale media-tjenester, er det noe underforstått med Styves humor. Kanskje det er den vedvarende surrealistiske følelsen som gjør forskjellen. Uansett, Dunce har, så lenge det varer, fortsatt en konsistent evne til å overraske og tvinge leseren til å tenke seg om – med potensielt store belønninger. Denne boka representerer, og samler, en av de viktigste norske tegneseriene, uansett sjanger, i 2017.

Gaveideer 2017

SaveSave

Boklansering på Tilt (Oslo)

Eit opptak av intervju/seriebad ved boklanseringa på Tilt kan du høyre i podcasten David Skaufjord Forklarer Alt: https://shows.pippa.io/dsfa/seriebad-av-dunce-med-jens-k-styve

Frå Egmont si pressemelding:

Jens K. Styve har gjort en braksuksess med stripeserien Dunce. Serien vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016 og Pondus-prisen i 2017. Og nå er den første samleboken med Dunce klar.

Historien om den barnlige småbarnspappaen fra bygda får stadig nye lesere. Og det er ikke rart, se bare hva Frode Øverli sier om serien:

«For mange somre siden, den gang det bare var én knott på fjernkontrollen; da tok en viss Jens K Styve kontakt med meg for å få noen råd og vink. Ikke om hvordan få seg en skuddsikker hockeysveis, men om hva som skulle til for å få en tegneserie på trykk. Jeg øste av min visdom og ønsket ham lykke til. Det viste seg naturligvis i etterkant at han ikke hørte på et ord av det jeg sa. Og godt er det. Da hadde han ikke laget de latterlig tøffe seriene han alltid har laget. Og lager. Dunce er blitt en favoritt. Ferdig arbeid!»

– Frode Øverli

Dunce har gått i flere norske aviser og har fast plass i Lunch-bladet. «Dunce: Førstebossen» er første boksamling av serien. Og foruten stripene får du melankolske og vakre stemingstegninger og hele to spesialhistorier tegnet og fortalt av kunstneren selv.

Boklansering på Raptusfestivalen i Bergen

Første samlebok med serien Dunce av Jens K Styve. Lanseres på tegneseriefestivalen Raptus!

Fredag 10. nov kl 18.00: Jens K Styve i samtale med redaktør Tonje Tornes (Egmont).

«Dunce er blitt en favoritt. Ferdig arbeid!» (Frode Øverli)

«Like Bill Watterson or Richard Thompson, Styve’s simplified drawings are enhanced by his skillful use of traditional media.» (Pome-mag.com)

«Ein av dei smartaste og mest originale norske stripeseriane som har debutert i seinare tid.» (Serienett.no)

«I see a little Ralph Steadman and a little Quentin Blake. His simplistic character designs are deceptive and brimming over with life and vitality in a way that is surprising and deeply human.» (Mini Comic Courier)

Sjå arrangementet på Facebook.

DUNCE-boka «Førstebossen» kjem i november

Alle som bestiller før 11. november er garantert signert eksemplar av den første Dunce-boken.De 500 første som bestiller får også en tegning i boken!

Jens K. Styve har gjort en braksuksess med stripeserien Dunce. Serien vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016 og Pondus-prisen i 2017. Og nå er den første samleboken med Dunce klar.

Historien om den barnlige småbarnspappaen fra bygda får stadig nye lesere.

Og det er ikke rart, se bare hva Frode Øverli sier om serien:

«For mange somre siden, den gang det bare var én knott på fjernkontrollen; da tok en viss Jens K Styve kontakt med meg for å få noen råd og vink. Ikke om hvordan få seg en skuddsikker hockeysveis, men om hva som skulle til for å få en tegneserie på trykk. Jeg øste av min visdom og ønsket ham lykke til. Det viste seg naturligvis i etterkant at han ikke hørte på et ord av det jeg sa. Og godt er det. Da hadde han ikke laget de latterlig tøffe seriene han alltid har laget. Og lager. Dunce er blitt en favoritt. Ferdig arbeid!»

– Frode Øverli

Dunce har gått i flere norske aviser og har fast plass i Lunch-bladet. Nå kan du få denne boken signert av Jens selv.Alle som bestiller før 11 november får den signert og de 500 første som bestiller får en tegning i boken.

Forhåndsbestill her.

Pondus-prisen går til Jens K Styve for serien Dunce!

Atter en gang har vi tatt årets morsomste telefon. Ikke den der vi snakker tulletrønder og ringer til Frode Øverli mens vi later som om det er Tore på sporet. Nei, vi fikk ringe til Jens K. Styve og gi ham: Heder og ære og HUNDRE LAKEN!

Vinneren ble glad og overrasket og har da – siden Dunce igjen så dagens lys for et år siden – både vunnet Dagbladets stripekonkurranse, blitt fast bidragsyter i Lunch comic og får nå Pondus-prisen for sin glitrende strek, og humrende fortellerstil.

Vi kan også røpe at Frode Øverli allerede for 30 år siden kom med oppmuntrende svar til en håpefull ung Jens som sendte sine første drodlerier inn til Pyton-redaksjonen.

Brevet har Jens tatt vare på siden da, og dere kan se et utdrag her. Intervju med vinneren er med i Pondus nummer 9. Som er ute NUH!

Foruten serieklassikere som «finnfinnfinn» har Styve også skrevet to romaner, «Eg, Ove Kvamme» og «Friedland». Og selv om det litterære Norge venter i spenning på hans neste bok, så er vi glade for at tegning av Dunce tar mer og mer av tiden til Styve.

Sa vi gratulerer så mye? Nei. Men gratulerer så mye!

Tidligere vinnere av Pondus-prisen:

2010: Børge Lund for Lunch
2011: Øyvind Sagåsen for Radio Gaga
2012: Nils Axle Kanten for Hjalmar og Firekanta
2013: Steffen Kverneland for Munch
2014: Ronald Kabíček, Endre Skandfer og Bjarte Agdestein for Krüger & Krogh
2015: Hanne Sigbjørnsen for Tegnehanne

(Frå Egmont si pressemelding.)

Slutter i jobben for å satse på Dunce

Før i tiden avfeide Jens K. Styve tegneseriestriper som “vitser”. Nå har Styves første forsøk i stripeformatet blitt den største suksessen hans. Siden Dunce vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016 har serien blitt svært populær: I sommer har serien vært “ferievikar” i syv dagsaviser, og den har i tillegg fast plass i bladet Lunch…

(Walter Wehus, Empirix.no)

– Det har vært veldig gøy, men også veldig slitsomt å lage daglige striper i tillegg til en fulltidsjobb. Etter syv måneder som gjesteserie i Dagbladet kjenner jeg at jeg ikke vil stoppe nå. Serien har begynt å finne formen, og jeg vil utforske universet og stripemediet videre, sier Styve.

jensk, dunce, jens k. styve, avisstripe, stripeserier
– Helt siden 90-tallet har jeg tegnet meg selv med en spiss hatt, en dunce-cap. En sånn papirhatt som skolene brukte før når noen måtte i skammekroken, sier Styve.

Trekkes mot utfordringer

Styve hadde lenge vært skeptisk til stripeserier, men han så samtidig at det ble laget veldig gode ting i dette formatet både i Norge og internasjonalt. Kombinert med en dragning mot å gjøre ting han ikke helt mestrer, ønsket Styve å finne ut hva som skulle til for å lage bra striper. Og ikke minst: Var det noe han selv kunne få til?

– Å lage striper har blitt et forskningsprosjekt som jeg ikke har lyst til å legge fra meg. I tillegg er det et kick å fortelle noe hver eneste dag. Det blir et sett med karakterer som lever sine liv parallellt med våre egne, en herlig form for fiksjon, sier han.

jensk, dunce, jens k. styve, avisstripe, stripeserier
– Som de fleste selvbiografiske serier er serien løst basert på meg selv, iblandet en stor dose med “dikt og forbannet løgn”, sier Styve.

Serien Dunce handler om en fraskilt far, hans lille sønn, og om vennskap, jobb og alle de små og store tingene i tilværelsen. Da serien slo ut 110 konkurrenter og vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016, mente juryen at Styve hadde knekt de fleste kodene for en vellykket stripeserie.

“Serien har en herlig og kontant snert i replikkene, og en oversikt, timing og formidlingsevne som gjør at man leser i spenning fra rute til rute, fra stripe til stripe, uten å vite hva som kommer til å skje. Styve har videre på mesterlig vis lyktes med å fylle karakterene sine med et deilig, uregjerlig temperament, som skaper stor komikk,” het det i juryens begrunnelse.

Roman ble tegneseriehefter

Egentlig trodde Styve at han hadde lagt tegneserier på hyllen for godt da han lagde sin siste serie i 1999. Men da han hadde persmisjon fra jobben i 2014 for å skrive sin tredje roman, ble han plutselig sitte og tegne ruter og bobler igjen. Og han oppdaget at det var minst like gøy som før.

Styve begynte å lage små seriehefter som han solgte på nett. Etter å ha lest en artikkel om folkefinanseringsnettstedet Patreon på Empirix, bestemte Styve seg for å prøve det ut.

– Modellen ligner ganske mye på det jeg gjorde da jeg var tenåring: Jeg lagde det jeg følte for og trykket det opp i selvpubliserte hefter. Trykkeregningen er sånn omtrent finansiert av “patronene” mine, og de får selvsagt alle heftene i posten straks de er klare, sier Styve.

jensk, jens k. styve, dunce, avisstripe, stripeserier
To av hovedfigurene fra Jens K. Styves serie Dunce.

Noen av Patreon-heftene hans var enkeltstående historier, andre var bare samlinger av tegninger rundt et tema. Totalt kom det også fem selvbiografiske hefter under tittelen Jensk. Stripeserien Dunce bygde videre på disse.

Dunce med prøvetid på ett år

I midten av august fortalte Styve kollegaene sine på kulturhuset Tvibit i Tromsø at han slutter i jobben som kommunikasjonsansvarlig for å satse på Dunce på fulltid.

– Jeg har planer om å prøve dette i ett år. Om det går bra nok til at det faktisk ligner en inntekt etter denne prøvetiden, så har jeg lykkes, sier han.

«Läs den. Den är bra.»

Norska Jens Styves lilla egensinniga serie Dunce är en liten pärla. Det är seriestrippar tecknade i kvadratiskt format och tryckta i fyrfärg. På sitt sätt påminner såväl stämningar, humor och en önskan att ta mediet på allvar om Berke Breatheds mindre klassiker i genren, Outland (Opus i Utgård).

Framförallt är det den lätt surrealistiska tonen i serien som minner om Opus, och här får vi lära oss om hur nyttigt kaffe är och en del om torskars filosofi. Dessutom spelar Donald Trump en bokstavligt talat liten roll.

Dunce ges ut i liten upplaga med numrerade och signerade exemplar. Det är en av de absolut bästa nya serierna. Eftersom den är skriven på engelska bjuder den på ett minimalt läsmotstånd. Läs den. Den är bra.

http://bildobubbla.se/recensioner/dunce-number-one/

«Styve’s simplified drawings are enhanced by his skillful use of traditional media»

POMEmag har anmeldt Dunce Nr 1: 

Dunce Number One – Jens K Styve

From the pages of an unnamed Norwegian newspaper comes Dunce, a daily comic about a father and son in matching conical hats. The strip chronicles, in classic, four-panel fashion, the pair’s lives, skewing more towards quiet and quirky moments than gags. The father works a featureless desk job and splits his free time between his creative hobbies and his son. The son is young but clever, relatively tech-savvy and the apple of his father’s eye. There are a few fantastical embellishments: the titular, pointy dunce caps, a couple of animal-faced coworkers, a screaming child at the son’s school who is caricatured after Trump. All the same, I feel safe assuming Dunce is generally autobiographical.

Anyone who grew up reading (or who still reads) American newspaper strips should find a lot of this familiar. Tonally and stylistically, Calvin & Hobbes is an obvious influence to cite, though Richard Thompson’s more recent Cul de Sacprobably fits too. Dunce’s view of family life is sweet but never cloying and, like Watterson or Thompson, Styve’s simplified drawings are enhanced by his skillful use of traditional media. The natural variations in mark of pen & ink and watercolor add a lot to the strip’s charm.

Past the initial charm, however, the familiarity starts to become a weakness. I’m not sure, for instance, that the world needed another comic about how people don’t feel great before their morning coffee. I’m sure it’s as relatable an experience now as it ever was but still, y’all, we get it. Ditto a strip where father and son play Pokemon Go while ignoring the majestic northern lights unfurling in front of them. (Although props to Styve for joining his son, rather than nagging him about appreciating nature like Calvin’s father.)

My favorite strip is the one below, mostly because it mystifies me a little bit. Do all Norwegians casually keep glasses of lye around their homes?

To be fair, I also like this one about a toy drone flight gone wrong. Those faces are pretty good.

Dunce Number One only collects the comic’s first month, so it’s too soon to say where the strip is headed or how it might change as Styve finds his groove. For now, it’s a pleasant look at being a single parent in modern Norway.

More by Styve can be found on his website where you can also purchase Dunce Number One.

«Affectionate, heart-warming and most importantly funny»

Den engelske bloggen Splank har anmeldt Dunce Nr 1: 

It’s almost exactly a year since I began this blog, in that time I’ve written almost exclusively about comics from the British Isles.  I’d always intended to extend the range a little, perhaps covering comics from Europe or the occasional American book that really caught my attention.  Until now I’ve managed to resist that temptation, but an e-mail from a Norwegian cartoonist about his recent (english language) self-published book has been enough to make me change that policy immediately

I’d held back because I’ve a big pile of books and comics beside, beneath and on my desk that I already want to write about.  Adding to the pile didn’t seem like a good idea.  But the cover of Jens Styve’s Dunce convinced me to change my mind.

Jens is 44, lives in Tromsoe in the far north of Norway and works in a «creative house» with other «creatives with an emphasis on working with young people.  He is a former Graphic Designer who, after years using a computer has returned to the traditional tools of the cartoonist, ink, nibs and pens. 

He has recently got a gig supplying a daily, colour strip to a leading Norwegian newspaper a job that will last for four months.  It’s a standard gag strip, normally four panels, about the lives of and relationship between a father and his son.  It’s very well observed, especially if you happen to be one of those fathers who still likes video games and horror movies.  I found myself recognising a few incidents from my more pathetic parenting attempts and indeed from my own childhood as well.   At the same time the strip manages to be affectionate, heart-warming and most importantly funny.

Jens sneaks in at least one reference to world politics, which is very nearly the highlight of the entire book and did make me laugh out loud, something comics rarely do, no matter how much I enjoy them.  This is a strip that anyone who has had a child, or indeed a parent, will find themselves smiling at.

Quentin Blake at his very best

The art is stylish and distinctive, but forms part of a clear line of descent from older artists.  There are aspects of Jens’ work that point to influences he acknowledges as early inspirations.  Artists like English illustrator Quentin Blake and the creator of the Moomins, Tove Janson.  Like each of those greats Jens mixes the cute with the slightly grim and frightening and in doing so evokes the delight in a mixture of curiosity and anxiety that most people remember from their childhood.

There are clearly elements of Calvin and Hobbs and visually his figures have something of the look of another one of my comic heroes, Lewis Trondheim.  But there is certainly no deliberate attempt to look like these artists, I think we can say there is a definite Jens Styve style.

Jens offered Dunce through Kickstarter and the limited edition he made available in his campaign is gone, but by checking out his web-site you can get yourself a copy of a very singular, very accessible and really entertaining book.  I’m going to be watching for the next campaign and will let Splank! readers know when the time comes.

«Ein av dei smartaste og mest originale norske stripeseriane som har debutert i seinare tid»

Dunce 1 er anmeldt på Serienett

Jens K. Styve er nett kome ut med ei engelskspråkleg minisamling av stripeserien «Dunce». Det er ei god anledning til å sjå litt nærmare på seriens utvikling.

Serien som vi nå kallar for «Dunce» (Dumrian) kan sporast attende til Styves nye Patreon-prosjekt i 2014, då han begynte å sende ut engelskspråklege mini-hefter til sine «patrons» verda over. I alle fall to av desse hefta, som seinare vart samla i boka JensK Sesong 1, besto for det meste av humorstriper – underfundige, ofte absurde, og med Styves eigen, lett nevrotiske forfattar-avatar i hovudrolla. Mini-hefta innehaldt det Styve sjølv følte for å teikne og fortelje, men så skjedde det noko som ga stripene fornya merksemd: «Dunce» vann Dagbladet sin teikneseriekonkurranse.

Sigeren ga han (i tillegg til ein pengepremie) fire månader med publisering i Dagbladet. Dei er nesten oppbrukt, men med fast plass i bladet Lunch er «Dunce» ein serie på veg opp.

Tittelen på serien viser til den karakteristiske hatten som hovudpersonen bærer, ein såkalla «dunce cap» som barna før i tida måtte sitte med i skammekroken. Du har sikkert sett enten Dennis eller Tommy med ei slik ei. For mannen sin del representerer denne hatten kjensla av å vere misforstått og urettvist behandla, i følgje teiknaren sjølv. Han innrømmer også at serien har sjølvbiografiske trekk, sjølv om han, som dei fleste andre serieskaparar med slike tendensar, tek førehald om at mykje er tøv.

Seriens ikkje namngjevne hovudperson er ein fråskilt småbarnspappa og kontorist som bur i Tromsø; lokaliseringa er ikkje uvesentleg, ettersom nordlys, lange vintrar og mørketid er ytre element som ofte dukkar opp i serien. I grove trekk har ikkje humor, miljø og persongalleri endra seg mykje frå JensK-perioden, men «Dunce» er meir av ein familieserie, med fokus på forholdet mellom far og son, og son og skulevenninna hans. JensK-stripene handla meir om forholdet til kollegaer (til å halde ut), jobben (så vidt til å halde ut) og ikkje minst andre fagfolk (slett ikkje til å halde ut).

Ikkje at serien har vorte så mykje meir kommers. Poeng og situasjonar er framleis ofte uføreseielege, figurane er ikkje umedelbart enkle å setje i bås, og serien omfamnar framleis absurde situasjonar som den samstundes behandlar med forfriskande subtilitet. Kontrasten mellom det trivielle og det sære er noko som Jens K. er på god veg til å perfeksjonere. Reint visuelt slo serien seg kanskje meir laus med surrealisme og metaforiske bilete i JensK-perioden. Rett nok kan også Dunce glimte til på dette feltet, skjønt ikkje så mykje i den aktuelle mini-samlinga.

Omsetjinga av stripene frå norsk til engelsk er kompetent, sjølv om den verkar vel bunden av dei norske formuleringane. Men pussig nok inkluderer samlinga ei stripe som dreier seg rundt ei bokstavtru tolking av omgrepet «gå for lut og kaldt vann». Styve innrømmer i ei fotnote at stripa ikkje fungerer så bra i omsetjinga…så kvifor bruke den då? Han har mange fleire å velje mellom.

«Dunce» er ein av dei smartaste og mest originale norske stripeseriane som har debutert i seinare tid. Eg vil sakne å kunne lese den dagleg, sjølv om dei to titlane som den snart må vike plassen for – «Værbitt» og «Puma» – også er seriar som eg har forhåpningar til. I mellomtida håper eg det snart kjem ein meir komplett samling av Dunce-striper – Ein JensK Sesong 2, om du vil.

Dunce Number One (36 sider i A5-format) kan kjøpast på Tronsmo, Outland, eller jensk.no

Dunce fast serie i Lunch

Serien min Dunce har blitt fast serie i det eminente bladet Lunch! Her er eit kort intervju som Lunch-redaktøren gjorde ved oppstart: 

Hvor bor du nå?
Eg bur i Tromsø og har gjort det sidan januar 1999.
 
Hva jobber du med?
Eg jobbar med å skrive og teikne serien Dunce. I tillegg har eg eit bokprosjekt på gang saman med Endre Lund Eriksen, pluss at eg speler gitar og syng i punkbandet Heimelekse. På fritida jobbar eg som kommunikasjonsansvarleg på Tvibit, eit ungdomshus-/kulturhus her i byen.
 
Hvorfor tegne tegneserier?
Eg har alltid hatt hjarte for teikneseriar, for meg er det ei perfekt symbiose mellom kunst, design og litteratur. I tillegg er det billig og enkelt å lage, og eg kan realisere eit prosjekt frå start til slutt utan å involvere andre. Det passar bra for ein fyr som meg, ein som er sånn passelig introvert og vrang.
 
Hva handler serien din om?
Dunce handlar om meg sjølv. Eg har alltid teikna meg med sånn spiss hatt, ein «dunce-cap». Det er sånn som ein får på når ein må stille seg i skammekroken.
 
Hvilke serier leser du til vanlig?
Eg les så mykje som mogleg av norske seriar, både striper og lengre ting. For tida blir eg dessutan inspirert av teiknarar/kunstnarar som italienske Gipi, britiske Warwick Johnson Cadwell, finske Mari Ahokoivu, australske Ashley Wood og amerikanske Pam Wishbow. 
 
Er det noen du vil hilse til her?
Eg kunne godt tenke meg å helse til lesaren, hvis han/ho vil lese meir av Dunce så håpar eg at han/ho tek det opp med redaktøren! (Takk!)
 
(Det siste der slo altså til ganske fort!)

Dunce i iTromsø og Harstad Tidende

Frå og med 1. mars 2017 går Dunce også dagleg i avisene iTromsø og Harstad Tidende! 

Jens Styve har tegnet mindre enn 150 striper av tegneserien «Dunce». Kvaliteten er likevel god, for med de første hundre stripene vant han Dagbladets tegneseriekonkurranse.
– Responsen har vært utelukkende positiv. Stripene er en selvbiografisk serie med en god dose fantasi. Hovedpersonen Jens føler seg urettferdig behandlet av samfunnet og møter lett på hindringer, sier Styve.
Navnet «Dunce» kommer av den spisse hatten til hovedkarakteren, som skal assosieres med hatten man måtte ta på seg når man måtte i skammekroken. Der Jens føler han ofte blir plassert.
– Jens, både meg selv og hovedkarakteren, kan oppleves som ganske hissige. Serien bygger på å kjenne seg igjen i hverdagsproblemer, som blir morsomt når det gjelder noen andre enn seg selv, påpeker han.

Les meir i avisa iTromsø.

Dunce i Dagbladet

Sidan januar 2017 har Dunce vore dagleg gjesteserie i Dagbladet. I dag leverte eg stripe nummer 45, det har så langt vore både artig, lærerikt og slitsomt. Og best av alt: dette er berre starten…

Det er inga tvil om at daglege striper fører til ei bratt læringskurve og rask utvikling. Eg føler at både karakterar, univers og fortellarteknikk har utvikla seg mykje på to månader. Og meir skal det bli, min sjef har nyleg innvilga 50% permisjon fram til 1. mai så det skal bli meir tid til å fokusera på teikninga.

Hvis du ikkje er fast lesar av Dagbladet så kan du følgje Dunce på Facebook for daglege oppdateringar.

Dunce vant Dagbladet sin teikneseriekonkurranse

«Dunce» er en særegen serie som med svært gjenkjennelig og appellerende tematikk har knekt de fleste kodene for en vellykka stripeserie. Den handler i hovedsak om en fraskilt far, hans lille gutt og deres liv, men også om vennskap og jobb og alle store og små utfordringer i tilværelsen. Ifølge serieskaperen det en selvbiografisk serie, iblandet en god dose løgn og bedrag. Serien har en herlig og kontant snert i replikkene, og en oversikt, timing og formidlingsevne som gjør at man leser i spenning fra rute til rute, fra stripe til stripe, uten å vite hva som kommer til å skje. Styve har videre på mesterlig vis lyktes med å fylle karakterene sine med et deilig, uregjerlig temperament, som skaper stor komikk.

http://www.dagbladet.no/kultur/en-anledning-til-a-fa-ut-slagg-og-irritasjon-nar-jeg-blir-provosert/63962557

Homs (24 hour comic)

In June 2016 I did my third ever 24 hour comic (24 pages in 24 hours). I did it as a part of the annual Oslo 24h Challenge. I wanted to do a new story about Death at work, that is: Death picking up some poor soul. I had been thinking for a while: can I make a story about Death collecting a child? How would that turn out?

1

I recently saw this video online (see below) from a drone flying over the remains of the Syrian city Homs. These strong and hyper-realistic images appealed to me in some strange way. The result of the bombing got so real, would it live even stronger in my consience if I drew them? I also found it interesting, the aestesic part of it: it’s both gruesome and beautiful, mixed up in a kind of disturbing way.

I picked a bigger original format for my 24h comic this time, my two previous ones were drawn in A5-size to keep the amount of details low. This was definitely making it harder for myself, but these ruins demanded some level of detail to work at all.

2

I had one little doodle in my sketchbook that turned out to be the main character in the story, this little dark haired survival girl. Passing her days alone (it seems) except for her only friend, the cat.

3

4

After a long night (ending with me falling asleep over the laptop), I managed to get the story sent to print. All finished pages were scanned at around 04.00 (that being the 20th hour), I allowed myself to do some coloring work next morning, just to make this look as good as I possibly could before the printing deadline. Anyway, you should go and order the printed copy over at www.jensk.no.

Here follows the firs 8 pages:

6

7

8

9

10

11

12

Nytt hefte: JensK#5

Issue FIVE! And all of that in less than a year, how the hell does he do it? And why!? Hasn’t he got a day job, hasn’t he got commitments, family, freelance work… What’s with all these comics?!
I myself start to wonder sometimes. Recently I saw an interview with Nick Cave on YouTube, he said:

«I do wish to carry on making music. It’s getting more and more important to me. I don’t see any reasons why I can’t. All my thirties I always thought: this is the last record, last song or … the last DAY, really. But… I’m over fourty, and… something happens when you suddenly just realize that life continues. And your creative potential is always there if you kind of treat it with a little respect.»

I think that’s what this project is about: treating my creative potential with a little respect. I can see from issue one to five that I’m learning, I’m developing, I’m sure you guys can see it too. I should probably say thanks. If it wasn’t for you readers, and especially you patreons, this journey wouldn’t have happened.

I’m grateful.

Buy it over at www.jensk.no.