Odd Friedland låg flatt ut på rygg i sin halvdel av senga, kjende tyngdekrafta knuga han ned i madrassen, eit einaste jamt drag inn mot jordkjernen. Tida er komen, tenkte han, jorda er i ferd med å kalla meg tilbake, no skal Odd Friedland brytast ned.

Friedland er litt som Snåsamannen, berre utan dei gode intensjonane. Han driv med fjernhealing, energibalansering, jordstråling og alt mogleg anna som kan kasta av seg. Sonen Kristoffer tener nesten ingenting, men aner at han snart må bli vaksen. Den lokale etterspurnaden etter heimebrent, narkotika og krekebærsaft kan gi næring for mange, men det vil krevja eit samspel på tvers av generasjonar. I tillegg involverer det både politi og kriminelle, spørsmålet er om far og son Friedland har det som skal til. Kan dei få drahjelp utanfrå, eller er hunden Laika den einaste dei kan stola på?

Jens K. Styve (f. 1972) fekk i 2007 strålande mottaking for debutboka si Eg, Ove Kvamme, no tek han forfattarskapet vidare i ei dramatisk og fengjande historie frå Nord-Noreg. Det føregår i eit mørkt og småkorrupt bygdeunivers som er ispedd solide dosar med humor og menneskeleg varme.


Språk:
Nynorsk
Innbinding: Innbundet
Utgitt: 2013
Litterær form: Roman
Forlag: Samlaget
Lengde: 220 sider
ISBN: 9788252182774
Kjøp boka i min eigen nettbutikk.

 

Spaghettiwestern kommer til bygdenorge
Bjørn Gabrielsen (DN)

Friedland utspiller seg i sin helhet i et grovt, maskulint miljø. Man kler seg i t-skjorter man har fått på en messe en gang, interiørene lukter av muggsopp. Mens Odd brenner sprit og på sin måte representerer old-school lurveri, holder ungdommen på med kraftigere saker. Veien fra distriktene til Breaking Bad er ikke så lang.

 

Lekende letthet som mange forfattere kan misunne ham
Jon Øystein Flink (Klassekampen)

Det er ikke vanskelig å tegne et positivt bilde av denne romanen (…), Styve skriver med en lekende letthet som mange forfattere kan misunne ham. Scenene blir på en og samme tid hverdagslige og muntre, andre ganger poetiske, dramatiske eller triste (…).

 

Slentrende bygdethriller
Gro Jørstad Nilsen (Bergens Tidende)

Bygdens tusenkunstnere tas på kornet i Jens K. Styves roman … Hverdagslige episoder fremstilles i et lett surrealistisk skjær, og Styve tar bygdelivet på kornet uten at overdrivelsene bikker over i ren karikatur … fremstillingen av Bygde-Norge rommer mye gjenkjennelse, og tusenkunstneren Odd Friedland er en type man får sans for.

 

Gir meg leselyst
Linda Kaspersen (Nordlys)

«Småskittent, småkriminelt, depressivt med en twist sterk hjemmebrent. Cowboyer i husbankhus (…) Styve skriver godt. Det er morsomt å lese, det er uforutsigbart og absurd. Forfatterens fortelleglede gir meg leselyst, og den kvaliteten er verdifull.»

 

Denne romanen har driv
Linda Kaspersen (Nordlys)

««Driv» er det adverbet som passer best – denne romanen har driv. (…) Hvis jeg skulle laget dreiebok av denne romanen, ville jeg jukset litt, og rett og slett adaptert tv-serien Lillyhammer sin scenografi. Mulig jeg hadde casta samme skuespillerne.

 

Walter White møter Snåsamannen
Roy Søbstad (blogg)

Jens skriver lett og effektivt, i et språk helt fritt for daukjøtt. (…) Under lesingen begynte jeg etter hvert å tenke på Odd som en slags blanding av Walter White – han fra «Breaking Bad» – og Snåsamannen. Men strengt tatt har han vel ikke talentene til noen av dem.

 

Inspirert overskuddsprosjekt
Falkeblikk (blogg)

Friedland er et inspirert overskuddsprosjekt fullt av detaljer og ideer. Med solid bruk av ingredienser som sex, drugs og rock ’n’ roll er den dessuten særdeles underholdende lesning, og hadde jeg vært en sånn som kjøpte opp filmrettigheter hadde jeg definitivt kjent min besøkelsestid på denne.

Rå og hemningsløs
Falkeblikk (blogg)

Styve fremstår råere, mer hemningsløs og samtidig mer gjennomarbeidet enn jeg har sett ham noen gang før. I mitt skryt av hva han får til trekker jeg også fram godt språk og formuleringsevne. Her er det rikelig med vendinger som er en fryd å følge.

 

Leseopplevelse
Roy Søbstad (blogg)

… den melankolske understrømmen som er der også når (Friedland) er på sitt mest komiske. Når alle de mange trådene på elegant vis samles helt til slutt, sitter man igjen med den dype tilfredsstillelsen bare virkelig gode leseopplevelser kan gi.

 

Særs godt blikk
Odd Surén (Dag og Tid)

Forfattaren har eit særs godt blikk for detaljar, og han driv fram forteljinga slik at lesaren ser det heile som på film. Og det er ein film med mykje action og spenning.

 

200 sider lest i ein fei
Sara M. Kornberg (Magasinett)

Friedland er ikkje ei bok du legg ifrå deg lenge av gongen. Den innhaldsrike kvardagen til karakterane (…) er så spanande at dei litt over 200 sidene er lest i ein fei.

 

Hardkokt roman
Odd Surén (Dag og Tid)

Sjølv ein ufyseleg kvakksalvar og heimebrennar er interessant på nært hald, (…) Styve har skrive ein hardkokt roman om ei side av Noreg der skepsisen til eliten er enorm.

 

 

friedland_sitat_nr10_liten

friedland_sitat_nr9_liten friedland_sitat_nr8_liten

friedland_sitat_nr1_litenfriedland_sitat_nr2_liten
friedland_sitat_nr5_litenfriedland_sitat_nr4_liten
friedland_sitat_nr7_liten

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *